Mazurek z czekoladą i wiśniami
Zobacz przepis na mazurka z czekoladą i wiśniami!
•1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
•3 łyżki mąki ziemniaczanej
•1/2 łyżeczki cynamonu
•5 łyżek cukru
•3/4 kostki zimnego masła
•jajko
Na wierzch:
•2 puszki masy kajmakowej czekoladowej
•1/2 słoika wiśni w syropie
•1/4 tabliczki mlecznej czekolady
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj ziemniaczaną, cynamon, cukier i pokrojone masło, wymieszaj. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schładzaj 40 minut.
Rozwałkuj na placek, wyłóż nim spód i boki formy. Piecz 17-20 minut w 180°C. Puszki z masą włóż do ciepłej wody na 5 minut, przelej ją na ciasto, na wierzchu rozłóż wiśnie, a z syropu zrób kleksy jak płatki kwiatków. Udekoruj ciasto czekoladą – startą albo roztopioną.
__________________________________________________________
Przepisy i zdjęcia Katarzyna Bartoszewska, Tomasz Poneta/Plate Of Joy