Mazurek pisanka z masą kajmakową
Na mazurek weź:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- szczyptę soli
- łyżkę cukru
- 50 ml czystej wódki
NA MASĘ: •puszkę słodkiego skondensowanego mleka •dużą garść ulubionych bakalii: rodzynek, fig, migdałów
Przygotowanie:
Mąkę przesiej, wymieszaj z solą i cukrem, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj szybko palcami na gruby piasek. Możesz to też zrobić w malakserze. Przełóż ciasto na stolnicę i szybko zagnieć, podlewając wódką i ewentualnie odrobiną zimnej wody. Owiń je w folię i włóż do lodówki na pół godziny, potem rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia o kształcie jaja. Z wykrojonego paska zrób rant. Nakłuj ciasto widelcem, wyłóż pergaminem i ciężarkami do pieczenia (albo suchą fasolą), piecz 30 minut w temperaturze 190ºC. Wyjmij i ostudź. Puszkę mleka gotuj w wodzie 2 godziny, ostudź. Wymieszaj kajmak z posiekanymi bakaliami i wyłóż na spód. Udekoruj i podawaj.
TEKST: STANISŁAW GIEŻYŃSKI ZDJĘCIA: shutterstock