Mazurek Agnieszki

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 70 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

 

 

Weź:
•2 szklanki mąki
•kostkę masła
•pół szklanki cukru pudru
•3 żółtka
•puszkę skondensowanego mleka
•migdały
•orzechy
•skórkę pomarańczową

Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieć kruche ciasto, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. W tym czasie zrób polewę: puszkę mleka włóż do garnka z wodą, gotuj około dwóch godzin i odstaw do wystygnięcia. Chłodnym ciastem wyłóż posmarowaną masłem prostokątną blachę. Ponakłuwaj ciasto widelcem, by nie popękało podczas pieczenia, i włóż na 15 minut do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Otwórz puszkę i posmaruj kajmakiem upieczony spód mazurka. Dekoruj migdałami, orzechami i pomarańczową skórką.

Tekst: Katarzyna Szacińska
Fotografie: Michał Mrowiec
Stylizacja: Szymon Zgorzelski
www.dzikakaczka.com