Manna z pomarańczami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 20 minut Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Idealny zimowy desre. Sezon na cytrusy przypada właśnie zimą, kiedy u nas brakuje świeżych warzyw i owoców

 

Weź:
•pół szklanki kaszy manny
•¹/³ kostki masła •pół szklanki cukru
•pół szklanki wrzątku
•pół szklanki mleka
•sok i skórkę otartą z dwóch pomarańczy
•sok z małej cytryny
•50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
•laskę wanilii  
DO PODANIA:
•cząstki lub plastry pomarańczy
•garść płatków migdałów
•lody waniliowe (ewentualnie)

Wsyp do garnka połowę cukru, postaw na ogniu i, cały czas mieszając, poczekaj, aż się rozpuści i lekko ściemnieje. Powstały karmel zalej wrzącą wodą (uwaga, może pryskać!), dodaj mleko, resztę cukru, ziarenka z laski wanilii. Zagotuj. Wrzuć kandyzowaną oraz świeżo startą skórkę z pomarańczy.
W osobnym rondlu o grubym dnie rozpuść masło, wsyp kaszę i praż na średnim ogniu 7-8 minut, cały czas mieszając. Kiedy manna będzie już złotobrązowa, stopniowo dolewaj syrop, a potem sok z cytryny i pomarańczy. Mieszaj, aż wchłonie się cały płyn. Na tym etapie deser będzie wyglądać jak karmelowa, bardzo gęsta kaszka na mleku. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Masa powinna zgęstnieć, by można było formować kulki łyżką do lodów.
Nakładaj je do deserowych pucharków, przed podaniem posyp uprażonymi na złoto płatkami migdałów i udekoruj cząstkami lub plastrami pomarańczy. Manna będzie jeszcze pyszniejsza, jeśli podasz ją z lodami waniliowymi.