Makowa panienka – deser świąteczny

WEŹ:
- opakowanie mascarpone
- 4 mandarynki
- skórkę otartej z jednej pomarańczy
- szklankę masy makowej z bakaliami
- 2 kawałki domwego piernika lub kilka pierniczków
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek soku z cytryny
DO DEKORACJI:
- listki mięty
- domowe pierniczki
- plastry mandarynek
PRZYGOTOWANIE:
Mascarpone zmiksuj z sokiem z cytryny, cukrem i skórką pomarańczową na gładki krem. Dodaj masę makową i jeszcze raz zmiksuj. Jeśli chcesz, aby deser wyglądał bardziej dekoracyjnie, możesz przedtem odłożyć ¼ białego kremu i nałożyć do pucharków o jedną warstwę więcej. Mandarynki obierz, podziel na cząstki, część pokrój w mniejsze kawałki. Możesz usunąć białe błonki i zostawić sam miąższ, ale nie jest to konieczne. Nałóż połowę masy makowej do 4 pucharków, poukładaj na niej mandarynki, posyp pokruszonym piernikiem. Przykryj drugą warstwą masy, udekoruj okruszkami piernika, plastrami mandarynek, listkami mięty, ozdobnymi świątecznymi pierniczkami. Zamiast kolorowych parasolek możesz włożyć makówki. Wstaw pucharki na 5-10 minut do lodówki.
Tekst: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl. Fotografka i stylistka kulinarna. Na swoim blogu dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności, radami dla początkujących fotografów, a przede wszystkim smakowitymi zdjęciami. Prowadzi też warsztaty fotografii kulinarnej.