Domowe lody truskawkowe
Tylko teraz truskawki są jędrne i pachnące. Róbmy z nich lody, dodawajmy do pysznych ciast i babeczek!
WEŹ:
- 1½ szklanki śmietanki kremówki
- ¾ szklanki skondensowanego słodkiego mleka w puszce
- łyżeczkę soku z cytryny
- 5 szklanek truskawek
- łyżkę cukru
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki umyj, osusz, mniejsze zostaw w całości, a większe pokrój, aby kawałki owoców były takiej samej wielkości. Ułóż na plastikowej tacy i włóż do zamrażarki. Śmietanę ubij na sztywno, wmieszaj w nią skondensowane mleko i sok z cytryny.
Wlej do płaskiego naczynia, wstaw do zamrażalnika. Po 2-3 godzinach wyjmij owoce (zamrożone), przelej wrzątkiem i zblenduj z cukrem na gładką masę. Jeśli nie będą się chciały zblendować, dodaj odrobinę wrzątku. Połowę truskawkowej masy wymieszaj mikserem z ubitą, zamrożoną śmietaną. Nakładaj do wafelków na przemian masę truskawkową i truskawkowo-śmietankową.
Tekst i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl Fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi bloga, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności.