Leszkowa makrela pieczona z kiszonymi cytrynami
bardzo smaczna powyższą makrele podaj zawsze kaszą pęcak po Szkocku , tj.duszoną w podsmażonych porach na maśle a następnie gotowany w bulionie wołowym.
Składniki: makrela surowa po jednej na osobę kiszone cytryny sól pietruszka czosnek sos sojowy oliwa z oliwek
Makrele wypatroszyć, delikatnie posolić obłożyć cebulą i odstawić na 24 godziny do lodówki. Z oliwy, pietruszki i czosnku zrobić sos. Następnie po wyjęciu makreli z lodówki do środka włożyć kiszone cytryny, ponacinać boki ryby i natrzeć sosem z oliwy, pietruszki i czosnku oraz skropić sosem sojowym. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C i włożyć rybę na 20 minut Podawać z gotowanym pęczakiem z porami i sałatą polaną sosem vinaigrette. Życzę smacznego.