Lekka babka z porzeczkami

WEŹ:
- 3 jajka
- 3⁄4 szklanki drobnego cukru
- szklankę mąki ziemniaczanej
- 3⁄4 szklanki mąki pszennej
- 3⁄4 kostki masła w temperaturze pokojowej
- cukier waniliowy
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- skórkę otartą z limonki
DO DEKORACJI:
- 1⁄2 szklanki cukru pudru
- sok z limonki
- trochę wody
- porzeczki
- listki mięty
WYKONANIE:
Zrób ciasto – ubij białka, zmiksuj na gładko masło i cały czas miksując, dodawaj oba rodzaje cukru, a gdy masa będzie błyszcząca – żółtka. Potem wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i otartą skórką limonki, a na końcu, bardzo ostrożnie, dodaj ubite białka. Piecz godzinę w foremce do babek (takiej, która zatrzymuje lukier) w 160oC. Z cukru, soku i odrobiny wody utrzyj kwaskowaty lukier, wylej na ostudzoną babę, udekoruj porzeczkami i miętą.
Tekst: Joanna Halena
Zdjęcia: Stockfood/Free