Łamańce z makiem
Weź: •szklankę maku •½ litra mleka •2/3 szklanki płynnego miodu •pół laski wanilii – utłuczonej •paczuszkę namoczonych w rumie rodzynków •paczuszkę posiekanych migdałów i kilka fig (w wersji wykwintnej) •10 drobno posiekanych suszonych moreli
Mak zalej wrzącym mlekiem, gotuj pół godziny (powinien tylko mrugać), osącz na sitku i trzy razy przekręć przez maszynkę do mięsa. Dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki. Masę makową podawaj w kryształowej salaterce naszpikowaną kruchymi ciastkami.
Na ciastka weź:
•20 dag mąki •20 dag cukru pudru •2 jajka
Zagnieć i rozwałkuj ciasto, wytnij wąskie prostokąty i piecz na natłuszczonej blaszce w gorącym piekarniku. Gotowe mają złocisty kolor.
Tekst: Józef Sitko
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta