Czekokule mocy

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa Dieta: Wegetariańska , Wegańska , Bezglutenowa , Fit Danie: Deser , Dla dzieci

WEŹ:

  • 1 szklankę ugotowanej fasoli adzuki
  • ½ szklanki suszonych śliwek bez pestek    
  • ½ szklanki lub do smaku suszonych daktyli bez pestek
  • 2 garści łuksanych orzechów włoskich 
  • 2 łyżki lub do smaku kakao lub karobu 
  • szczytpa mielonego imbiru

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowaną na półmiękko fasolę zmiel na gęstą masę, orzechy na krem lub na mąkę (czekokule będą wówczas mieć nieco chropowatą fakturę), zmiel także śliwki i daktyle. Połącz zmielone składniki, wsyp kakao i imbir (jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj więcej mielonych orzechów). Ulep zgrabne kulki i gotowe. Jeśli obtoczysz je w kakao, zyskają na wytrawności, jeśli w karobie – na słodyczy.

P.S.

Imbir w proszku TCM uważa za bardzo gorący termicznie i nie zaleca podawać dzieciom w dużych ilościach. Szczypta w powyższym przepisie jednak nie zaszkodzi, zwłaszcza maluchom łatwo marznącym. Jeśli chcesz używać imbiru częściej – wybieraj świeże kłącze.

ZDJĘCIA I PRZEPISY POCHODZĄ Z KSIĄŻKI "SMAKOTERAPIA NA WYNOS. ODPORNOŚĆ PRZEZ CAŁY ROK. KUCHNIA ROŚLINNA BEZ GLUTEN, NABIAŁU I CUKRU"

Zobacz również