Czekokule mocy
WEŹ:
- 1 szklankę ugotowanej fasoli adzuki
- ½ szklanki suszonych śliwek bez pestek
- ½ szklanki lub do smaku suszonych daktyli bez pestek
- 2 garści łuksanych orzechów włoskich
- 2 łyżki lub do smaku kakao lub karobu
- szczytpa mielonego imbiru
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowaną na półmiękko fasolę zmiel na gęstą masę, orzechy na krem lub na mąkę (czekokule będą wówczas mieć nieco chropowatą fakturę), zmiel także śliwki i daktyle. Połącz zmielone składniki, wsyp kakao i imbir (jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj więcej mielonych orzechów). Ulep zgrabne kulki i gotowe. Jeśli obtoczysz je w kakao, zyskają na wytrawności, jeśli w karobie – na słodyczy.
P.S.
Imbir w proszku TCM uważa za bardzo gorący termicznie i nie zaleca podawać dzieciom w dużych ilościach. Szczypta w powyższym przepisie jednak nie zaszkodzi, zwłaszcza maluchom łatwo marznącym. Jeśli chcesz używać imbiru częściej – wybieraj świeże kłącze.
ZDJĘCIA I PRZEPISY POCHODZĄ Z KSIĄŻKI "SMAKOTERAPIA NA WYNOS. ODPORNOŚĆ PRZEZ CAŁY ROK. KUCHNIA ROŚLINNA BEZ GLUTEN, NABIAŁU I CUKRU"