Kubeczki z truskawkami i kremem chałwowym
Kubeczki z truskawkami i kremem chałwowym
WEŹ:•opakowanie ciasta filo (300 g) •¼ kostki roztopionego masła •20 g posiekanych migdałów •3 łyżki cukru NA KREM CHAŁWOWY: •120 ml mleka 3,2% •½ laski wanilii •2 żółtka •2 łyżki cukru •po łyżeczce mąki pszennej i kukurydzianej •200 g śmietany kremówki 36% •100 g chałwy migdałowej •łyżeczkę żelatyny •500 g truskawek
Płaty ciasta, których nie używasz, szczelnie zawiń w folię, bo szybko wysychają.
Ciasto pokrój na kwadraty ok. 14 x 14 cm. Pierwszy kwadrat posmaruj roztopionym masłem, nałóż na niego kolejny płat – tak, by był przesunięty o kilkanaście stopni. Drugi płat posmaruj masłem, posyp niewielką ilością migdałów i cukru i przykryj kolejnym płatem, znowu z przesunięciem. Ciasto ma utworzyć rozetkę. Nałóż kolejne 2 płaty ciasta, na przemian smarując je masłem i masłem z migdałami i cukrem. W sumie na jeden koszyczek zużyj 5 kwadratów. Rozetki dociśnij dłonią i umieść w formie na muffinki, formując kubeczki, w co drugiej dziurce, bo upieczone rozetki są kruche i trudno je wyjmować. Piecz w 180ºC przez ok. 11-13 minut, do zbrązowienia.
JAK ZROBIĆ KREM CHAŁWOWY
1. Mleko zagotuj z laską wanilii, zdejmij z ognia.
2. Żółtka utrzyj z cukrem, mąkami i odrobiną gorącego mleka. Dodaj resztę mleka i podgrzewaj, mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu (uważaj, by jej nie zwarzyć!).
3. Krem pâtissièrie ostudź w płaskim naczyniu i przykryj folią spożywczą, by nie powstał kożuch.
4. Śmietankę zmieszaj z pokruszoną chałwą i podgrzewaj, mieszając, aż większość chałwy się rozpuści. Masę zblenduj na gładki krem i ostudź, schłodź w lodówce.
5. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody i poczekaj, aż napęcznieje. Potem rozpuść ją w kąpieli wodnej. Dodaj do niej łyżkę kremu pâtissièrie, by uniknąć powstania grudek i połącz z resztą kremu.
6. Ubij śmietankę chałwową i dodaj ją do kremu.
PRZEPIS I ZDJĘCIE: TERESA ŁABZA/CANDYCOMPANY.PL