Kruchy placek z rabarbarem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Warzywa , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Truskawki lubimy wszyscy. Rabarbar już niekoniecznie – a szkoda. Sprawdź, jak wspaniale smakuje w zwykłych mufinkach, a zaczniesz sięgać po niego coraz częściej.


weź:
•3 szklanki mąki pszennej
•szklankę cukru
•kostkę margaryny
•6 żółtek
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•aromat waniliowy (cukier lub olejek)
•4-5 łodyg rabarbaru

Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj cukier, miękką margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i włóż do zamrażarki na 20 minut. Rabarbar oczyść, obierz i pokrój w słupki. Ułóż je na cieście w dowolny wzór. Piecz około 40 minut w temperaturze 170°C. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Uwaga: Placek wyjdzie równie pyszny, gdy rabarbar „ukryjesz” w cieście.

Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na dwie nierówne części. Większą wylep dno blachy, rozłóż rabarbar (obtocz go wcześniej w 3-4 łyżkach cukru wymieszanego z cynamonem). Przykryj mniejszą częścią ciasta lub zrób z niego kruszonkę i posyp.

Tekst: Redakcja