Kruchy mazurek z masą kajmakową
Weź:
•2½ szklanki mąki
•300 g masła
•¾ szklanki cukru pudru
•2 jajka •siekane orzechy (ulubione albo kilka różnych)
•ewentualnie obrane migdały do dekoracji
Na polewę:
•2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (lub gotową masę kajmakową)
Przygotuj ciasto mazurka: mąkę posiekaj ze schłodzonym masłem, wymieszaj z przesianym cukrem, dodaj jajka (odrobinę odlej – do posmarowania brzegów mazurka). Podziel na pięć części i wstaw na 2 godziny do lodówki. Z 2/5 ciasta rozwałkuj placek, jak najmniej podsypując mąką, wyłóż nim średnią prostokątną blachę i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika na około 35 minut (aż się pięknie zarumieni). Po upieczeniu od razu wyjmij z blachy. W ten sam sposób rozwałkuj i ułóż na blasze kolejną porcję (2/5 ciasta). Z pozostałej 1/5 zrób równe wałeczki i przyklej je na brzegach ciasta (wcześniej posmarowanych odlaną odrobiną jajka). Wałeczki ugniataj dekoracyjnie palcami.
Zrób polewę i masę do przełożenia mazurka: puszki z mlekiem włóż do garnka z wrzącą wodą (muszą być zanurzone) i gotuj 2 godziny. Odstaw do ostygnięcia, Otwórz i wykładaj masę na spodnią warstwę mazurka. Obficie posyp siekanymi orzechami. Przykryj warstwą ciasta, posmarowaną od spodu masą kajmakową. Na wierzchu mazurka rozprowadź pozostałą część kajmaku i dowolnie udekoruj. Możesz zrobić kolorowe wzorki z czekolady i lukru (5 łyżek cukru pudru, łyżkę soku z cytryny, 1/2 łyżki gorącej wody wymieszaj, aż powstanie jednolita masa). Lukier zabarwisz kurkumą na żółto albo barwnikami spożywczymi na inne kolory.
Fotografie: East News, Stockfood/Free