Kruche ciasteczka maślane
Bajecznie kruche ciasteczka, pachnące wanilią i domem:)
250g masła śmietankowego 82% tłuszczu 300g cukru (najlepiej domowej roboty waniliowego) miąższ z jednej laski wanilii płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia płaska łyżeczka soli 350g mąki pszennej sok z jednej małej cytryny
Masło z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy jajko, sok z cytryny oraz miąższ wanilii, dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z sodą i solą, dodajemy do masy maślano-jajecznej. Całość zagniatamy na gładkie ciasto, ewentualnie dodając trochę mąki, gdyby zbytnio kleiło się do rąk. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy na grubość 3-5mm, wykrawamy ciasteczka, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni - przez 8-12 minut- aż lekko zbrązowieją na brzegach. I gotowe:)