Kruche babeczki z kremem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 120 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ:

  • czubatą szklankę mąki
  • 2 żółtka
  • pół paczki schłodzonego masła (125 g)
  • ćwierć szklanki drobnego cukru

NA DEKORACJĘ:

  • opakowanie serka mascarpone lub śmietany kremówki
  • maliny, poziomki, porzeczki, jagody, kawałki czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Najważniejsze w tym cieście jest jak najkrótsze wyrabianie – dzięki temu po upieczeniu będzie naprawdę kruche. Do przesianej mąki dodaj pokrojone drobno zimne masło, cukier i żółtka ugotowanych wcześniej na twardo jajek. Wszystko błyskawicznie zagnieć i wstaw do lodówki. Wykładaj zimnym ciastem foremki, piecz do delikatnego zrumienienia. Gdy ostygną, wypełnij je serkiem, ubitą śmietaną, udekoruj owocami. Podawaj schłodzone.
Zdjęcie: Shutterstock