Kruche babeczki z kremem
WEŹ:
- czubatą szklankę mąki
- 2 żółtka
- pół paczki schłodzonego masła (125 g)
- ćwierć szklanki drobnego cukru
NA DEKORACJĘ:
- opakowanie serka mascarpone lub śmietany kremówki
- maliny, poziomki, porzeczki, jagody, kawałki czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Najważniejsze w tym cieście jest jak najkrótsze wyrabianie – dzięki temu po upieczeniu będzie naprawdę kruche. Do przesianej mąki dodaj pokrojone drobno zimne masło, cukier i żółtka ugotowanych wcześniej na twardo jajek. Wszystko błyskawicznie zagnieć i wstaw do lodówki. Wykładaj zimnym ciastem foremki, piecz do delikatnego zrumienienia. Gdy ostygną, wypełnij je serkiem, ubitą śmietaną, udekoruj owocami. Podawaj schłodzone.
Zdjęcie: Shutterstock