Kremowa tarta z figami
Idealne ciasto na walentynki - pyszny afrodyzjak, który przygotujecie bez pieczenia!
WEŹ NA CIASTO:
czubatą szklankę mąki
1⁄2 kostki zimnego masła jajko
2 łyżki cukru
1⁄4 łyżeczki soli
łyżkę zimnej wody
NA DEKORACJĘ:
- 2-3 opakowania gęstego jogurtu lub serka waniliowego, na przykład typu skyr
- sok z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 dojrzałe figi
- szklankę winogron
- garść nasion granatu
PRZYGOTOWANIE:
Posiekaj nożem masło, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć kruche ciasto. Owiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki, potem rozwałkuj, wyłóż na posmarowaną blachę, ponakłuwaj, przykryj pergaminem, posyp fasolą i upiecz w nagrzanym do 190°C piekarniku. Wyjmij, zdejmij papier i obciążenie i wstaw na kolejny kwadrans do pieca. Wystudź. Serek zblenduj z sokiem i cukrem, wyłóż na ciasto, udekoruj owocami, przed podaniem wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Tekst: Joanna Halena Zdjęcie: Shutterstock