Krem waniliowy z porzeczkami
Porzeczki z własnego ogródka rozpieszczają nas smakiem, zapachem, kolorami. Kojarzą się ze słońcem, błogim leniwym popołudniem. To ostatni moment, by złapać te słodkie chwile i przyrządzić krem waniliowy z porzeczkami.
Weź na krem:
•1¼ szklanki mleka
•2 żółtka
•¹⁄3 szklanki cukru
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•laskę wanilii
•8 ciastek korzennych
•8 gałązek czerwonych porzeczek
na bitą śmietanę:
•¾ szklanki schłodzonej kremówki
•3 łyżki cukru pudru
•skórkę startą z połowy pomarańczy
Ciastka rozkrusz i rozłóż do pucharków. Mleko wymieszaj z mąką, cukrem i żółtkami, dodaj nasionka wanilii. Podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając trzepaczką. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw na chwilę do przestygnięcia. Ubij śmietanę, pod koniec ubijania wsypuj cukier puder. Dodaj skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszaj. Przelej krem do pucharków, dodaj owoce, a na wierzch śmietanę.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Stylizacja: Mai Knauer/House of Pictures
Zdjęcie: Columbus Leth/House of Pictures