Krem waniliowo-lawendowy
Natalia Bogubowicz to Dolnoślązaczka. W kuchni, zamiast trzymać się znanych przepisów, woli eksperymentować i wymyślać własne. Dziś prezentuje przepis na pyszny krem waniliowo-lawendowy.
•4 żółtka,
•pół szklanki drobnego cukru,
•pół szklanki mąki,
•2 i 1/2 szklanki mleka,
•pół laski wanilii,
•czubata łyżka świeżych kwiatów lawendy.
DO DEKORACJI:
•brązowy cukier,
•kwiatki lawendy.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wrzuć do mleka razem z zeskrobanymi ziarenkami. Dodaj kwiatki lawendy. Zagotuj, zdejmij z ognia. Wyjmij połówki laski wanilii.
W metalowym garnku miksuj żółtka z cukrem prawie 3 minuty, aż masa będzie biała i puszysta. Wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj, a następnie, cały czas miksując, wlewaj malutkim strumieniem gorące mleko. Postaw garnek na wolnym ogniu i dalej ubijaj krem, aż mocno zgęstnieje. Uważaj, by go nie zagotować.
Lekko przestudź, przelej do pucharków i odstaw do całkowitego wystudzenia. Możesz go też schłodzić w lodówce. Przed podaniem posyp cukrem.
Przepis i zdjęcie: Natalia Bogubowicz z Deliciousplace.pl. Dolnoślązaczka