Pyszne ciasto z Bretanii francuskiej. Pulchne, pokryte skaramelizowaną, chrupiącą skórką i pachnące masłem. Bardzo kaloryczne - najlepiej "po spożyciu" pomachać siekierą albo sprzątać stajnię albo iść na spacer po zaspach, żeby to spalić.
20 g. świeżych drożdży 500g mąki 250g miękkiego, dobrego masła 200g cukru 1 jajko szczypta soli masło i cukier do formy
1. Rozpuścić drożdze w 30 centylitrach letniej wody w misce do ciasta. Dodać mąkę i szczyptę soli, dobrze wyrobić. 2. Wstawić ciasto na 30 minut do lodówki. 3. Wyłożyć ciasto na stolnicę, rozciągnąć rękami na cieniutki naleśnik (jak pizzę). Posmarować obficie częścią masła i posypać cukrem, złożyć na 4. 4. Zostawić ciasto na 10 minut w temperaturze pokojowej. 5. Rozłożyć ciasto na stolnicy, delikatnie rozwałkować na cienko i znów smarować masłem i posypać cukrem, złożyć i zostawić na 10 min. 6. Powtarzać te czynności aż do wyczerpania masła i cukru. Powinno wystarczyć na 4-5 smarowań. 7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. 8. Ciasto położyć w okrągłej formie, obficie posmarowanej masłem i posypanej cukrem i zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Nie martwić się, że forma jest okrągła, a złożone ciasto kwadratowe - ono wyrośnie po brzegach. Nie należy go ugniatać ani formować. 9. Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem i posypać po wierzchu cukrem, wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. 10. Ciasto je się jeszcze ciepłe.