Korzenne ciasto z Porto

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Świąteczne łakocie: przepis na wyśmienite, korzenne ciasto z Porto

Weź na ciasto:
•2 garście daktyli
•szklankę porto
•3 szklanki maślanki
•4 szklanki mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•szczyptę sody
•szczyptę soli
•szklankę cukru
•pół szklanki miodu
•3 jajka 
•¾ szklanki oleju kokosowego
•2 kulki ziela angielskiego
•łyżeczkę cynamonu
•łyżeczkę mielonego imbiru
•2 ziarenka pieprzu 
Pieprz i ziele angielskie zmiel w młynku do kawy. Namocz daktyle w połowie porto, zagotuj, ostudź i zmiksuj z maślanką. Utrzyj olej z jajkami, cukrem i miodem. Wciąż mieszając, dodawaj powoli maślankę z daktylami i porto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i wszystkimi przyprawami. Dodawaj po łyżce do ciasta, ciągle mieszając. Gdy nie będzie już miało grudek, wyłóż je do wyścielonej papierem tortownicy i piecz 40 minut w 180°C. Zostaw w piekarniku, aż ostygnie. Zimne ciasto nasącz resztą porto i polej lukrem królewskim.
 
Przepis na lukier królewski podaliśmy tutaj: Pierniczki z kolorowym lukrem