Korzenne ciasto z Porto
Świąteczne łakocie: przepis na wyśmienite, korzenne ciasto z Porto
Weź na ciasto:
•2 garście daktyli
•szklankę porto
•3 szklanki maślanki
•4 szklanki mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•szczyptę sody
•szczyptę soli
•szklankę cukru
•pół szklanki miodu
•3 jajka
•2 garście daktyli
•szklankę porto
•3 szklanki maślanki
•4 szklanki mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•szczyptę sody
•szczyptę soli
•szklankę cukru
•pół szklanki miodu
•3 jajka
•¾ szklanki oleju kokosowego
•2 kulki ziela angielskiego
•łyżeczkę cynamonu
•łyżeczkę mielonego imbiru
•2 ziarenka pieprzu
•2 kulki ziela angielskiego
•łyżeczkę cynamonu
•łyżeczkę mielonego imbiru
•2 ziarenka pieprzu
Pieprz i ziele angielskie zmiel w młynku do kawy. Namocz daktyle w połowie porto, zagotuj, ostudź i zmiksuj z maślanką. Utrzyj olej z jajkami, cukrem i miodem. Wciąż mieszając, dodawaj powoli maślankę z daktylami i porto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i wszystkimi przyprawami. Dodawaj po łyżce do ciasta, ciągle mieszając. Gdy nie będzie już miało grudek, wyłóż je do wyścielonej papierem tortownicy i piecz 40 minut w 180°C. Zostaw w piekarniku, aż ostygnie. Zimne ciasto nasącz resztą porto i polej lukrem królewskim.
Przepis na lukier królewski podaliśmy tutaj: Pierniczki z kolorowym lukrem