Korzenne ciasto na rozgrzanie

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Co tam krótkie dni, brak słońca i dobrego humoru, jeśli na talerzu pyszne ciasto na gorąco!  

•2 garści daktyli
•pół szklanki whiskey
•szklanka maślanki
•2¼ szklanki mąki
•po łyżeczce proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, mielonego cynamonu i imbiru
•pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
•szczypta chili
•szczypta soli
•pół kostki masła
•pół szklanki cukru
•3 jajka

do dekoracji:
•cukier puder
•domowa kandyzowana skórka pomarańczowa 

Whiskey z daktylami zagotuj w rondelku, ostudź i zmiksuj z maślanką na gładkie purée.

Wymieszaj wszystkie suche składniki.

Mikserem utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, po czym wciąż mieszając, wbijaj po jednym jajku. Następnie dodawaj na zmianę po łyżce masy maślankowej i mąki.

Miksuj, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

Przełóż do natłuszczonej formy i piecz 45-50 minut w 180°C.

Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i udekoruj skórką albo polej czekoladą. 


fot. Stockfood/Free