Korzenne ciasto na rozgrzanie

Co tam krótkie dni, brak słońca i dobrego humoru, jeśli na talerzu pyszne ciasto na gorąco!
•2 garści daktyli
•pół szklanki whiskey
•szklanka maślanki
•2¼ szklanki mąki
•po łyżeczce proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, mielonego cynamonu i imbiru
•pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
•szczypta chili
•szczypta soli
•pół kostki masła
•pół szklanki cukru
•3 jajka
do dekoracji:
•cukier puder
•domowa kandyzowana skórka pomarańczowa
Whiskey z daktylami zagotuj w rondelku, ostudź i zmiksuj z maślanką na gładkie purée.
Wymieszaj wszystkie suche składniki.
Mikserem utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, po czym wciąż mieszając, wbijaj po jednym jajku. Następnie dodawaj na zmianę po łyżce masy maślankowej i mąki.
Miksuj, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Przełóż do natłuszczonej formy i piecz 45-50 minut w 180°C.
Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i udekoruj skórką albo polej czekoladą.
fot. Stockfood/Free