Kopiec gruszkowy
Pyszne ciasto z gruszkami.
Weź na ciasto:
•2½ szklanki mąki pszennej
•¾ szklanki cukru
•szczyptę soli
•kostkę dobrego masła (zimnego)
•żółtko
•5 łyżek bardzo zimnej wody
na nadzienie:
•5-6 dojrzałych, ale twardych gruszek
•3-4 śliwki
•2 antonówki
•cynamon
•cukier waniliowy
•ewentualnie rodzynki
Mąkę przesiej do misy, dodaj cukier, sól, pokrojone zimne masło. Rozetrzyj, aż uzyskasz kruszonkę. Dodaj żółtko i wodę (na ciasto półkruche całe jajko) i zagniataj, żeby składniki dobrze się połączyły. Ciasto rozpłaszcz, podziel na dwie części, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Owoce umyj. Wytnij gniazda nasienne, śliwki wydryluj i pokrój w plasterki, posyp cynamonem i cukrem waniliowym, dodaj rodzynki. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj oba kawałki. Pierwszym wyłóż formę na tartę, nakłuj widelcem i ułóż owoce w kopczyk. Przykryj całość drugą częścią ciasta, sklej brzegi, najlepiej widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz około 50 minut. Gdy wystygnie, posyp cukrem pudrem.
Zdjęcia: stockfood/free