Kolorowa galaretka z owocami
Domowa galaretka z owocami to idealny deser na lato!
Weź:
•3 szklanki wody
•szklankę soku malinowego (w wersji dla dorosłych można go wymieszać z różowym winem)
•szklankę jagód
•garść borówek amerykańskich
•szklankę malin
•garść czerwonych porzeczek
•4 łyżeczki agaru
•3 szklanki wody
•szklankę soku malinowego (w wersji dla dorosłych można go wymieszać z różowym winem)
•szklankę jagód
•garść borówek amerykańskich
•szklankę malin
•garść czerwonych porzeczek
•4 łyżeczki agaru
Do podania:
•lody waniliowe
•świeżą miętę
Sam sok (ewentualnie z winem) rozpuść w wodzie. Wlej do garnka, podgrzej i dodaj agar. Mieszaj trzepaczką. Odstaw do ostygnięcia. Wysmaruj olejem silikonową formę do ciasta, wrzuć do niej większość owoców i zalej galaretką. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby stężała. Potem wyjmij formę, przykryj talerzem, odwróć do góry nogami i delikatnie wytrząśnij babkę na talerz. Na wierzchu ułóż pozostałe owoce i podawaj z lodami waniliowymi. Możesz też posypać deser posiekaną świeżą miętą.
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Stockfood/free
Zdjęcia: Stockfood/free