Kokosowy mus z truskawkami
Coś słodkiego na lato? Pyszny, domowy mus kokosowy z truskawkami!
Weź na warstwę kokosową:
•szklankę kaszy jaglanej
•puszkę mleka kokosowego
•cukier puder do smaku
Na galaretkę truskawkową:
•szklankę truskawek
•łyżeczkę agaru
•łyżeczkę octu balsamicznego
•puszkę mleka kokosowego
•cukier puder do smaku
Na galaretkę truskawkową:
•szklankę truskawek
•łyżeczkę agaru
•łyżeczkę octu balsamicznego
Do dekoracji:
•kilka truskawek
•ewentualnie jadalne kwiaty, np. bratki
Przygotuj mus kokosowy. Kaszę wysyp na sito o małych oczkach i przepłucz dokładnie bardzo ciepłą wodą. Wsyp ją do garnka i zalej dwoma szklankami wody. Gotuj około 15 minut bez przykrycia, żeby odparowała woda. Potem dodaj mleczko kokosowe i gotuj jeszcze 10 minut, aż powstanie gęsty mus. Zblenduj kaszę z mleczkiem na gładko i ewentualnie dosłodź cukrem pudrem. Lekko ostudzony mus przełóż do pucharków, wygładź z wierzchu i wstaw na godzinę do lodówki. Teraz zajmij się przygotowaniem warstwy owocowej. Zmiksuj truskawki z octem, przełóż do garnka i podgrzewaj niemal do wrzenia. Wtedy zdejmij z ognia i dodaj agar, dobrze wymieszaj i odstaw, żeby ostygły. Gdy warstwa kokosowa zastygnie, wylej na nią galaretkę truskawkową. Wstaw ponownie do lodówki na przynajmniej godzinę. Podawaj z truskawkami przekrojonymi na ćwiartki i kwiatami bratków.
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Stockfood/free
Zdjęcia: Stockfood/free