Kokosowy krem z rumem i ananasem
Weź na 4 porcje:
•średniego ananasa
•4 łyżki ciemnego brązowego cukru
•2 łyżki rumu
•szklankę jogurtu
•3 łyżki śmietanki kokosowej lub tłustego mleczka kokosowego
•2 łyżki serka mascarpone
•3-4 łyżki cukru waniliowego
•szklankę śmietany kremówki
Obierz ananasa, wytnij twardy środek, pokrój na małe kawałki i zostaw w misce, by puścił sok. Wymieszaj brązowy cukier z rumem i odstaw na 10 minut. Rozłóż ananasa wraz z sokiem do czterech miseczek. Utrzyj na jednolitą masę jogurt, serek mascarpone, mleczko kokosowe i cukier waniliowy. Przykryj nią porcję ananasa. Śmietankę ubij na sztywno, udekoruj nią wierzch deseru. Polej rumem wymieszanym z cukrem.
Tekst: Redakcja
Fot. Bulls Press, StockFood/Free