Karmelowa tarta z orzechami
WEŹ NA TARTĘ:
- czubatą szklankę mąki pszennej
- ½ kostki zimnego masła
- jajko
- 2 łyżki cukru
- paczkę suchej fasoli do obciążenia spodu
NA NADZIENIE:
- szklankę cukru
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki gęstej śmietany
- łyżeczkę masła
- szklankę włoskich orzechów
PRZYGOTOWANIE:
Przesiej mąkę, dodaj cukier i pokrojone masło, połącz składniki, aż powstanie kruszonka, wbij jajko i wymieszaj nożem, a potem szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na pół godziny do lodówki.
Wysmaruj masłem formę do tarty (o średnicy 22 cm), wysyp mąką i wyklej ciastem. Spód ponakłuwaj widelcem, żeby się nie wybrzuszał, nakryj kawałkiem papieru do pieczenia i obciąż fasolą. Piecz 15 minut, zdejmij papier i fasolę i dopiecz spód.
Zrób karmel – na małym ogniu, wolno, rozpuść w wodzie cukier na patelni. Delikatnie podgrzewaj, aż zacznie gęstnieć. Uważaj, żeby się nie przypalił. Wymieszaj trzepaczką z podgrzaną śmietaną, łyżeczką masła, posiekanymi orzechami. Wyłóż na ciasto i ostudź.
Tekst: Blanka Kleszcz
Zdjęcia: Shutterstock