Jajko z niespodzianką
•8 jajek,
•kilka łyżeczek oleju,
•tabliczka gorzkiej czekolady,
•¹⁄³ kostki masła,
•2 łyżeczki kakao,
•1½ łyżki mąki,
•1½ łyżki cukru,
•szczypta soli.
Zrób w jajkach od spodu spore dziurki i za pomocą wykałaczki wylej je do miseczki. Dwa zostaw do ciasta i przecedź przez sitko, by pozbyć się drobinek skorupki. Wydmuszki wypłucz, napełnij wodą i gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty. Osusz je, wlej po łyżeczce oleju i dobrze potrząśnij, by się rozprowadził.
Rozpuść w kąpieli wodnej masło z czekoladą. Ostudź, dodaj jajka, cukier, sól, mąkę i kakao. Zmiksuj. Przełóż ciasto do cukierniczego rękawa z wąską końcówką. Napełnij skorupki do połowy. Wokół każdej zrób pierścień z folii aluminiowej (nie przewrócą się) i ułóż w foremce do muffinek.
Piecz 20 minut w 180ºC. Przed podaniem obierz trochę jak gotowane jajka.
Autorka: DARia DZIda z mysweetworld.pl. Mieszka w sielskiej okolicy na Podbeskidziu. Od dziecka eksperymentuje w kuchni, uwielbia domowe drożdżówki i wszelkie desery z owocami.