Jagodzianki

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Prawdziwe jagodzianki. Kto ich nie pamięta z dzieciństwa!

- 500 g mąki - 30 dag jagód - 100 cukru - 40 dag drożdzy - 1 szkl. mleka - 2 żółtka - 5 łyżek cukru pudru - 2 łyżki masła - 1 opakowanie cukru waniliowego

1.Mleko lekko podrzać. Dodaj do niego drożdze, łyżkę cukru i mąki. Wszystko delikatnie wymieszać i odsawić do wyrośnięcia. 2.Masło roztopić. Do drożdży dodać żółtka, cukier waniliowy,resztę mąki i cukru.Podczas zagniatania ciasta stopniowo dodawać przestudzone masło. Następnie rozwałkować ciasto, dużą szklanką wycinać okręgi, rozciągnać je nieco i nałóżyć porcję jagód. Posypać owoce cukrem pudrem, bułeczki pozlepiać i układać na blasze (wyłożonym papierem do pieczenia). Piec w temp.190 * C przez około 20 min na złoty kolor.