Jagodowy sernik na zimno
Przepis na sernik na zimno z owocami w wersji jagodowej.
•pół kilograma twarogu sernikowego w wiaderku,
•pół szklanki konfitury jagodowej,
•szklanka śmietanki kremówki,
•łyżka cukru pudru,
•4 łyżeczki żelatyny
na spód:
•tabliczka białej czekolady,
•szklanka płatków kukurydzianych,
•pół szklanki wiórków kokosowych
do dekoracji:
•3 łyżki konfitury jagodowej,
•pół szklanki śmietany kremówki,
•jagody,
•fiołki
Połamaną czekoladę włóż do miski i postaw na garnku z gotującą się wodą, ale tak, by miska jej nie dotykała. Gdy czekolada zmięknie, wymieszaj ją rózgą kuchenną, aż zrobi się z niej gładka polewa. Dodaj rozgniecione płatki kukurydziane i wiórki kokosowe, wymieszaj, przełóż do małej tortownicy (20 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj, wstaw do lodówki.
Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku. Zmiksuj twaróg z konfiturą i cukrem pudrem. Dodaj ubitą śmietankę i zmiksuj na wolnych obrotach, a potem wlej ciepłą żelatynę i jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Wylej masę na schłodzony spód, wstaw sernik do lodówki na dwie godziny.
Przed podaniem rozprowadź na wierzchu konfiturę i ubitą śmietankę, udekoruj jagodami i fiołkami. Jeśli chcesz zrobić sernik w dużej tortownicy, weź podwójną porcję składników.
Zdjęcie i przepis: DARia DZIda mysweetworld.pl. Mieszka w sielskiej okolicy na Podbeskidziu. Od dziecka eksperymentuje w kuchni, uwielbia domowe drożdżówki i wszelkie desery z owocami.