Jabłka z cynamonem i rodzynkami
Pyszny deser na Boże Narodzenie z jabłek z dodatkiem cynamonu i rodzynek.
Weź:
• 6 dużych kwaskowatych jabłek
• słoiczek żurawiny
• pół szklanki miodu
• garść namoczonych w koniaku rodzynek
• mielony cynamon
• przyprawę do kawy i deserów Kamis
Zetnij wierzchy z jabłek, wydrąż środki. Gniazda nasienne wyrzuć, a do posiekanej reszty jabłkowych środków dodaj żurawinę, miód, rodzynki i pół łyżeczki cynamonu. Napełnij owoce farszem, posyp przyprawą do kawy i deserów. Przykryj „pokryweczkami” z ogonkiem, zawiń każde jabłko w srebrną folię, żeby nie wyciekł sok, i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut.
Tekst: Józef Sitko
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta