Jabłka z cynamonem i rodzynkami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 20 minut Składnik: Owoce Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska , Bezglutenowa , Fit Danie: Deser

Pyszny deser na Boże Narodzenie z jabłek z dodatkiem cynamonu i rodzynek.

 

Weź:

• 6 dużych kwaskowatych jabłek

• słoiczek żurawiny

• pół szklanki miodu

• garść namoczonych w koniaku rodzynek

• mielony cynamon

• przyprawę do kawy i deserów Kamis

Zetnij wierzchy z jabłek, wydrąż środki. Gniazda nasienne wyrzuć, a do posiekanej reszty jabłkowych środków dodaj żurawinę, miód, rodzynki i pół łyżeczki cynamonu. Napełnij owoce farszem, posyp przyprawą do kawy i deserów. Przykryj „pokryweczkami” z ogonkiem, zawiń każde jabłko w srebrną folię, żeby nie wyciekł sok, i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut.

Tekst: Józef Sitko
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta