Jabłka pieczone pod bezą kokosową

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Owoce , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Wykonanie: Piekarnik rozgrzałam do temp. 180°C. Migdały sparzyłam, obrałam ze skórki, drobno posiekałam. Jabłka umyłam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na mniejsze kawałki. Z ciasta francuskiego wycięłam sześć kwadratów (zgodnie z ilością otworów w formie). Formę do muffinek wysmarowałam masłem, do każdego utworu włożyłam kwadrat ciasta francuskiego. Ciasto posmarowałam roztrzepanym żółtkiem, na wierzch położyłam cząstki jabłka, łyżkę konfitury pigwowej*, migdały i posypałam cynamonem. Piekłam ok. 20 minut. W międzyczasie białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę, pod koniec porcjami dodałam cukier puder i kokos. Formę wyjęłam z piekarnika, na każde jabłko nałożyłam kleks bezy kokosowej i zapiekałam kolejne 4 minuty.

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 kruchych, małych jabłek garść migdałów ulubiona konfitura (opcjonalnie)* cynamon 3 białka 3 łyżki cukru pudru 1/2 filiżanki wiórków kokosowych szczypta soli masło do wysmarowania formy + forma do m