Gorąca czekolada z kardamonem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 15 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

 

 

Weź: •łyżkę ziaren kardamonu •4 łyżki cukru pudru •5 łyżek kakao •łyżeczkę cukru waniliowego •3 szklanki mleka  •opakowanie śmietany kremówki

Kardamon utłucz grubo w moździerzu, wymieszaj z łyżką cukru pudru. Kakao, pozostały cukier i cukier waniliowy wymieszaj z kilkoma łyżkami śmietany. Pozostałą śmietanę ubij. Mleko podgrzej, dodaj kakaową mieszaninę, zamieszaj. Przelej do filiżanek, na wierzchu połóż bitą śmietanę i posyp cukrem kardamonowym.

Tekst: Sanna Fyring Liedgren/House of Pictures
Opracowanie: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Anna Kern/House of Pictures