Gofrowy torcik z jagodami
Słodkie, orzeźwiające i zdradliwe – jagód nie da się zjeść w tajemnicy. Są za to świetnym dodatkiem do deserów, zwłaszcza mrożonych.
Najpyszniejszy grecki deser to mocno schłodzony jogurt polany miodem. Sycylijczycy za to mają swoje brioche con gelato, czyli maślane bułeczki z lodami. Południowcy wiedzą po prostu, co najlepiej ratuje przed upałem! My dodajmy do tego leśne owoce i cieszmy się pogodą. Będzie za czym tęsknić, gdy nadejdą jesienne chłody.
weź na krem:
•śmietanę kremówkę
•1/4 szklanki cukru pudru
•pół kilo jagód
weź na gofry:
•1 i 1/3 szklanki mąki
•szklankę mleka
•3 łyżeczki cukru
•2 łyżki roztopionego masła
•jajko
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto gofrowe i wlewaj do rozgrzanej gofrownicy. Gofry zostaw do ostygnięcia. Ubij kremówkę z cukrem pudrem. Na gofry kładź bitą śmietanę, na to warstwę jagód. Układaj gofry z jagodami w piramidkę. Podawaj schłodzone, z musującym białym winem.
Fotografia: Stockfood/Free