Ucierana galaretka z porzeczek
WEŹ:
- kilogram czarnych porzeczek
- kilogram malin
- 1½ kg cukru pudru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka strączków kardamonu
- 500 ml wody
- kilkanaście gron czarnych porzeczek z listkami
PRZYGOTOWANIE:
Dokładnie obierz owoce, porzeczki przelej wrzątkiem na sicie, a potem przetrzyj jedne i drugie owoce przez gęste sito. Wymieszaj mus z cukrem pudrem, poczekaj, aż się dobrze rozpuści. Zagotuj 400 ml wody z kardamonem, wyłów strączki. Wreszcie rozprowadź mąkę ziemniaczaną i wlej do wrzątku, energicznie mieszając, zagotuj. Dopraw mus owocowy, żeby zgęstniał, cały czas mieszaj trzepaczką. Podawaj schłodzony w pucharkach, udekorowany kiśćmi porzeczek i listkami. Jeśli coś zostanie, możesz zapasteryzować w słoiczkach na zimę.
Tekst: Joanna Halena
Zdjęcia: Shutterstock