Ucierana galaretka z porzeczek

Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania: 20 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ:

  • kilogram czarnych porzeczek
  • kilogram malin
  • 1½ kg cukru pudru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka strączków kardamonu
  • 500 ml wody
  • kilkanaście gron czarnych porzeczek z listkami

PRZYGOTOWANIE:

Dokładnie obierz owoce, porzeczki przelej wrzątkiem na sicie, a potem przetrzyj jedne i drugie owoce przez gęste sito. Wymieszaj mus z cukrem pudrem, poczekaj, aż się dobrze rozpuści. Zagotuj 400 ml wody z kardamonem, wyłów strączki. Wreszcie rozprowadź mąkę ziemniaczaną i wlej do wrzątku, energicznie mieszając, zagotuj. Dopraw mus owocowy, żeby zgęstniał, cały czas mieszaj trzepaczką. Podawaj schłodzony w pucharkach, udekorowany kiśćmi porzeczek i listkami. Jeśli coś zostanie, możesz zapasteryzować w słoiczkach na zimę.

Tekst: Joanna Halena
Zdjęcia: Shutterstock

Zobacz również