Francuskie ciasto czekoladowe

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 45 minut Składnik: Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Gdy dopadają mnie zimowe smutki, gdy pokłócę się z mężem, idę do kuchni upiec coś słodkiego, koniecznie z czekoladą, nie bez powodu nazywaną pokarmem Wenus.




Składniki na fancuskie ciasto czekoladowe:
•5 jaj
•1⁄4 szklanki mąki
•3⁄4 szklanki cukru
•3⁄4 szklanki pociętego w kostkę masła (około 180 g)
•tabliczkę czekolady
•esencję waniliową
•sól
•cukier puder
•cukier i masło do formy

Rozgrzej piekarnik do 170°C, formę wysmaruj masłem i wysyp cukrem, nadmiar strząśnij. Cukier wraz z połamaną tabliczką czekolady i masłem ogrzewaj powoli w małym rondlu, aż się rozpuszczą. Dodaj esencję waniliową, wymieszaj, odstaw. Oddziel uważnie żółtka od białek. Do masy w rondlu dodaj żółtka jedno po drugim, mieszając starannie. Na końcu wsyp przesianą mąkę i wymieszaj. Białka ze szczyptą soli ubij mikserem na sztywno. Powoli dodaj pianę do masy, delikatnie mieszając. Gdy piana zniknie, natychmiast przelej do przygotowanej formy. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 40 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Jest pyszne na gorąco z bitą śmietaną, świeżymi owocami lub lodami waniliowymi, przybrane listkami świeżej mięty lub melisy.

Fotografie: East News