Faworki – przepis prosty i tradycyjny
Zobacz, jak przyrządzić faworki - przepis jest prosty!
Weź:
•półtorej szklanki mąki
•5 żółtek
•sól
•łyżkę tłuszczu
•łyżkę spirytusu
•kostkę smalcu
•cukier waniliowy
Tłuszcz posiekaj z mąką, ukształtuj na stolnicy wianuszek, dodaj żółtka, sól i spirytus, zarób nożem ciasto tak gęste, by przy wałkowaniu nie trzeba było podsypywać mąką. Potem zagniataj dłonią, na koniec porządnie zbij wałkiem, żeby złapało powietrza i w czasie smażenia wyrosły purchelki. Odstaw ciasto do lodówki. Rozgrzej tłuszcz do smażenia w głębokim rondlu. Jest gotowy, jeśli wrzucisz kawałek surowego ciasta, a ono szybko odskoczy od dna i wypłynie, silnie się smażąc.
Gdy nad tłuszczem unosi się niebieskawy dym, to znak, że zaczyna się palić. Jego temperaturę można obniżyć, wrzucając kilka plasterków surowego ziemniaka (po kilku minutach wyjmij, żeby się nie przypaliły). Schłodzone ciasto podziel na części (wyciągaj po jednej części z lodówki, żeby się nie ogrzewały), wałkuj bardzo cienko, tnij na pasy szerokie na dwa palce, a potem wzdłuż przez środek, przewijaj jeden z końców paska przez to nacięcie. Wrzucaj omiecione z mąki faworki na gorący tłuszcz. Gdy się zrumienią, odwracaj szpikulcem, dosmaż. Wyjmuj na bibułkę, żeby odsączyć tłuszcz. Pamiętaj, chrust powinien podczas smażenia pływać. Układaj piętrami na dużym talerzu, każdą warstwę posypuj cukrem pudrem z odrobiną waniliowego.
___________
Fot. Pixabay