Faworki inaczej: indyjskie ciastka khaja prosto z miasta Puri
Na indyjskie faworki weź:
•szklankę mąki
•2 łyżki roztopionego masła klarowanego
•pół szklanki ciepłej wody
•szczyptę soli
Do smażenia:
•masło klarowane lub olej
Do posmarowania:
•2 łyżki masła klarowanego
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo do posypania:
•cukier puder albo miód oraz orzechy włoskie lub pistacje
Przygotowanie:
Roztopione masło dodaj do mąki z solą i rozetrzyj, by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dolej wodę, zagniataj ciasto, aż będzie sprężyste i przestanie się kleić do blatu. Jeśli trzeba, dodaj więcej wody albo mąki. Zostaw pod przykryciem na 15 minut. Podziel na dwie części i każdą rozwałkuj jak najcieniej na prostokątne placki. Posmaruj je roztopionym masłem i oprósz mąką ziemniaczaną. Zwiń w ciasne ruloniki (jak naleśniki) i pokrój w 2- lub 3-centymetrowe plasterki. Każdy spłaszcz lekko palcem od góry (a nie od strony z widoczną spiralką), delikatnie rozwałkuj, uważając, by nie skleić warstw. Smaż w rondlu, w głębokim tłuszczu, wrzucając po kilka placuszków. Najpierw opadną, a po pewnym czasie zaczną wypływać. Wtedy zanurzaj je z powrotem i pilnuj, żeby nie wypływały. Powinny zacząć puchnąć i się rozwarstwiać. Teraz możesz pomóc im się otworzyć: wkładaj między rozwarstwiające się ciasto widelec i lekko potrząsaj smażącym się w tłuszczu faworkiem. Kiedy wszystkie się otworzą, zwiększ ogień pod rondlem. Faworki powinny być złotobrązowe. Osącz je na papierowych ręcznikach, a gdy ostygną, oprósz cukrem pudrem lub polej miodem. Na koniec możesz je posypać posiekanymi orzechami włoskimi albo pistacjowymi.
Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl