Domowe lody z porzeczkami
Przepis na domowe lody porzeczkowe - w wersji dla dorosłych z prosecco, dla dzieci z sokiem pomarańczowym.
WEŹ:
- 2 szklanki czerwonych porzeczek
- pół szklanki czarnych porzeczek
- 2-3 morele
- szklankę truskawek
- pęczek mięty
- pęczek tymianku
- pół szklanki cukru pudru
- szklankę prosecco lub sok pomarańczowy
PRZYGOTOWANIE:
Owoce umyj, morele (bez pestek) pokrój na ćwiartki. Wrzuć owoce do miksera kielichowego i zasyp cukrem. Miksuj przez chwilę. Następnie dodaj posiekaną miętęi listki tymianku oberwane z gałązek oraz prosecco (w wersji dla dzieci może być sok pomarańczowy).
Zmiksuj wszystko na pulpę. Przelej masę do pojemniczków do robienia lodów na patyku i włóż do nich patyczki, ustaw pionowo w zamrażalniku. Zmrażaj przez przynajmniej 4 godziny, a jeśli lato jest ciepłe, to jeszcze dłużej. Wyjmij z zamrażalnika na 10 minut przed podaniem i wyciągnij lody z pojemniczków. Podawaj na talerzu z kostkami lodu.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock