Przepis na domowe gofry z owocami i bitą śmietaną.
Przygotowanie: godzina + 8 godzin na wyrośnięcie ciasta.
Weź:
•pół szklanki ciepłej wody
•łyżkę suszonych drożdży
•pół kostki masła
•2 szklanki mleka
•łyżeczkę soli
•2 łyżki cukru
•3 szklanki mąki pszennej
•2 jajka
•pół łyżeczki sody oczyszczonej
•olej do natłuszczenia patelni
•pół szklanki schłodzonej śmietany kremówki
•2 łyżki cukru pudru
•pół laski wanilii
•świeże owoce, np. truskawki, maliny, jagody
Przygotowanie gofrów
Drożdże rozpuść w wodzie i odstaw na kilka minut, aż pojawią się bąbelki. Roztopione i ostudzone masło wymieszaj z mlekiem, solą i cukrem, dodaj do drożdży. Stopniowo dosypuj mąkę. Przykryj szczelnie folią i odstaw na noc. Rano wbij do ciasta jajka i wsyp sodę, dokładnie wymieszaj. Smaż na lekko natłuszczonej patelni do gofrów na złoty kolor. Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i nasiona wanilii. Gofry podawaj z owocami i bitą śmietaną.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Stockfood/Free