Deser z kawą i owocami jagodowymi
WEŹ:
- 3 szklanki letnich owoców jagodowych (mogą być na przykład maliny, jagody, truskawki oraz czerwone porzeczki)
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 gałki lodów waniliowych
- 1⁄2 szklanki likieru (kawowego, malinowego, migdałowego)
- filiżankę gorącej kawy espresso
Owoce wymieszaj z cukrem pudrem do chwili, aż się rozpuści. Podziel na cztery szklanki. Do każdej z nich nałóżpo gałce lodów.Zalej likierem, a następnie polej gorącą kawą. Likier w tym deserze możesz zastąpić kremem, który łatwo zrobisz z serka mascarpone. Połącz go ze skondensowanym mlekiem oraz odrobiną soku z ulubionego cytrusa – pomarańczy lub cytryny i świeżo startą skórką z owocu.
Tekst: Katarzyna Sadłowska
Zdjęcia: Stockfood/Free