Deser lodowy z jagodami i bezami
Wypróbuj przepis na przepyszny deser lodowy z jagodami w roli głównej!
WEŹ:
Na bezy:
- 2 białka,
- pół szklanki cukru,
- szczyptę soli,
Na lody:
- szklankę zamrożonych jagód,
- 2 łyżeczki cukru,
- pół szklanki gęstej śmietany 18%
Dodatkowo:
- jagody lub borówki amerykańskie
PRZYGOTOWANIE:
Białka idealnie oddzielone od żółtek wlej do niedużego naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij na puszystą pianę. Wsypuj cienką stróżką cukier, ciągle ubijając. Gdy piana będzie gęsta, a kryształki cukru się rozpuszczą, przełóż masę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciśnij beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz godzinę w 90ºC.
Wyjmij blachę i po pięciu minutach przełóż beziki do szczelnego pojemnika. Jagody zmiksuj z cukrem i bardzo zimną śmietaną. Nakładaj do pucharków razem z bezikami. Udekoruj jagodami i od razu podawaj.
Zdjęcie i przepis: Daria Dzida, mysweetworld.pl
Mieszka w sielskiej okolicy na Podbeskidziu. Od dziecka eksperymentuje w kuchni, uwielbia domowe drożdżówki i wszelkie desery z owocami.