Deser lodowy z jagodami i bezami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 45 minut Składnik: Warzywa , Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Wypróbuj przepis na przepyszny deser lodowy z jagodami w roli głównej!

WEŹ:

Na bezy:

  • 2 białka,
  • pół szklanki cukru,
  • szczyptę soli,

Na lody:

  • szklankę zamrożonych jagód,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • pół szklanki gęstej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • jagody lub borówki amerykańskie

PRZYGOTOWANIE:

Białka idealnie oddzielone od żółtek wlej do niedużego naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij na puszystą pianę. Wsypuj cienką stróżką cukier, ciągle ubijając. Gdy piana będzie gęsta, a kryształki cukru się rozpuszczą, przełóż  masę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciśnij beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz godzinę w 90ºC.

Wyjmij blachę i po pięciu minutach przełóż beziki do szczelnego pojemnika. Jagody zmiksuj z cukrem i bardzo zimną śmietaną. Nakładaj do pucharków razem z bezikami. Udekoruj jagodami i od razu podawaj.

Zdjęcie i przepis: Daria Dzida, mysweetworld.pl

Mieszka w sielskiej okolicy na Podbeskidziu. Od dziecka eksperymentuje w kuchni, uwielbia domowe drożdżówki i wszelkie desery z owocami.