Czekoladowe ciasto z cukinią
Weź:
•120 g masła
•120 ml oleju słonecznikowego
•200 g miękkiego brązowego cukru
•3 jajka
•120 ml mleka
•100 g cukru pudru
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•350 g mąki
•1⁄2 kg cukinii
•4 łyżki kakao
Cukinię obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i dobrze odciśnij. Jajka ubij. W misce utrzyj masło (miękkie!) z olejem, cukrem pudrem i cukrem trzcinowym. Dolewaj powoli jajka, potem mleko. Ma powstać lekka, „puchata” mieszanka. Przesiej do miski mąkę, dodaj kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Wrzuć cukinię. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C, wylej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia okrągłą formę. Piecz około 45 minut, sprawdzając patyczkiem pod koniec pieczenia. Po upieczeniu możesz wykończyć masą czekoladową.
Fotografia: Stockfood