Cytrynowy polentnik z malinami
Sprawdź przepis na ciasto bez cukru.
•szklanka płatków jaglanych,
•łyżka kakao,
•szklanka daktyli namoczonych w wodzie,
•łyżka oleju kokosowego
NA CIASTO:
•pół szklanki kaszki kukurydzianej,
•pół szklanki obranych migdałów, namaczanych przez kilka godzin w wodzie z sokiem z cytryny,
•po szklance wody i mleka roślinnego,
•1/3 szklanki + 3 łyżki soku z cytryny,
•skórkę z półtorej cytryny,
•pół łyżeczki mielonej wanilii,
•5-6 łyżek ksylitolu,
•maliny.
Płatki jaglane zmiel na mąkę, dodaj kakao, odsączone z wody daktyle i olej kokosowy. Całość zmiksuj na zwartą masę i rozsmaruj na dnie małej tortownicy. Włóż do lodówki.
Kaszkę kukurydzianą wsyp do garnka, zalej wodą i mlekiem. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (10-15 minut). Następnie dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj i gotuj jeszcze 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i ostudź.
Letnią kaszkę zblenduj z migdałami, ksylitolem i wanilią, wylej na spód ciasta, wyrównaj. Na wierzchu ułóż maliny. Tortownicę przykryj folią lub talerzykiem i trzymaj w lodówce kilka godzin.
Przepis i zdjęcie: Magda Gembacka/Blog Ammniam.pl