Crème brûlée z pomarańczą
weź:
• szklankę śmietany kremówki 30%
• 4 łyżki tłustego mleka
• laskę wanilii
• 4 żółtka
• 3 łyżki cukru
• łyżeczkę ekstraktu waniliowego
• 4 łyżeczki brązowego cukru
• 2 pomarańcze
• garść listków mięty
Rozgrzej piekarnik do 140ºC. Wlej śmietanę i mleko do rondla, dorzuć wanilię. Zagrzej, nie doprowadzając do wrzenia, zdejmij z ognia i wyjmij wanilię. Przekrój laskę wzdłuż i wyskrob nożem nasionka. Dodaj do mleka, wymieszaj i odstaw. Zrób kogel-mogel: ucierając żółtka z cukrem, dodawaj ekstrakt z wanilii i śmietanę z mlekiem. Rozlej do kokilek, włóż je do formy wypełnionej do połowy gorącą wodą i wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyjmij kokilki, posyp każdy deser łyżeczką brązowego cukru. Wstaw pod grill, zwiększ temperaturę do maksimum i piecz minutę, aż cukier utworzy skorupkę. Udekoruj cząstkami pomarańczy i listkami mięty.
Tekst: Stanisław Gieżyński, Stockfood/Free
Zdjęcia: Stockfood/Free, Fotochannels/Corbis