Ciasto z gruszkami na kruchym spodzie

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Pierwsze gruszki są już latem, ale te najlepsze, rozpływające się w ustach, to owoce jesieni. Wykorzystajmy ten czas i róbmy gruszkowe desery!


 

Weź na ciasto:
•1 ½ szklanki mąki
•¾ kostki masła
•jajko
•ok. 1/3 szklanki cukru
•szczyptę soli
•masło do wysmarowania formy
•papier do pieczenia
•200 g ziaren fasoli

na wierzch:
•szklankę śmietany
•150 g jogurtu
•200 g twarogu
•sok z cytryny
•½ szklanki cukru
•150 ml śmietanki 30%
•4 dojrzałe gruszki
•kieliszek nalewki gruszkowej
•½ opakowania galaretki
•szklankę soku gruszkowego

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj mąkę z solą, cukrem, posiekanym zimnym masłem i jajkiem. Zagnieć zwarte ciasto i wylep nim wysmarowaną masłem formę. Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp równomiernie fasolę. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut, aż ciasto ściemnieje. Usuń fasolę z papierem i odstaw ciasto do ostygnięcia. Wymieszaj śmietanę z jogurtem, twarogiem, połową soku z cytryny i cukrem. W oddzielnym naczyniu ubij śmietankę 30% na sztywno i dodaj do masy twarogowej. Rozsmaruj krem na cieście. Umyj gruszki, osusz, pokrój wzdłuż w cienkie plasterki, usuwając pestki, skrop pozostałym sokiem z cytryny, nalewką i odstaw na 10 minut. Następnie ułóż gruszki na tarcie i przygotuj galaretkę. Wymieszaj proszek z sokiem gruszkowym i doprowadź do wrzenia. Stygnącą galaretką zalej ciasto, wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Fotografia Stockfood/ Free