Biszkoptowy podwieczorek z porzeczkami
WEŹ NA CIASTO:
- 1½ szklanki mąki tortowej
- szklankę cukru
- 3 jajka
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki jogurtu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżkę startej skórki cytrynowej
- sól
DO DEKORACJI:
- kilogram porzeczek (część można dodać do ciasta)
- ½ szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj jajka, cukier, jogurt i olej na gładką masę, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę. Zmiksuj dokładnie (potem możesz wsypać do masy szklankę oszypułkowanych porzeczek); znów dobrze wymieszaj i przelej do natłuszczonej, wysypanej mąką formy. Najlepsza będzie specjalna do babki, z metalową tuleją pośrodku. Piecz w 180°C około 40-45 minut. W tym czasie kolejną szklankę porzeczek przetrzyj przez sito, a sok zagotuj z cukrem i ostudź. Gdy ciasto będzie gotowe, pozwól mu odpocząć, a potem polej sokiem i udekoruj pozostałymi owocami.
PRZEPISY: JOANNA HALENA
ZDJĘCIA: Shutterstock