Ciasto z czereśniami i kruszonką
Weź:
Na ciasto:
•1⁄2 kg czereśni
•paczkę masła
•4 jajka
•3⁄4 szklanki cukru
•szklankę mąki
•4 łyżki mąki ziemniaczanej
•opakowanie cukru waniliowego
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•szczyptę soli
Na kruszonkę:
•1⁄2 szklanki mąki
•5 łyżek masła
•5 łyżek cukru
Zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj roztopioną margarynę. Stopniowo – ciągle mieszając – wsypuj obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Umyj, osącz i wydryluj czereśnie. Zagnieć kruszonkę, mieszając mąkę z cukrem i masłem. Na wysmarowaną tłuszczem średnią prostokątną formę wyłóż ciasto. Przykryj je obficie owocami. Wierzch posyp kruszonką. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180°C.
Fotografie: Stockfood/Free