Ciasto z brzoskwiniami
Oto najłatwiejsze przepisy na pyszne ciasta z owocami. Robię je zawsze, gdy nie mam dużo czasu, i podaję na gorąco z lodami lub bitą śmietaną, paroma listkami świeżo zerwanej w ogródku mięty lub melisy.
Weź:
•4 jajka
•szklankę drobnego cukru
•opakowanie cukru waniliowego
•półtorej szklanki mąki
•łyżeczkę proszku do pieczenia
•kostkę masła
• tłuszcz i bułkę tartą do formy
•cukier puder
•kilka brzoskwiń lub innych owoców, np.: śliwek, gruszek, jabłek, wiśni, truskawek, agrestu
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj roztopione masło, zmiksuj. Przez sito przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj na jednolitą masę. Formę wysmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą. Wlej ciasto. Na wierzch połóż pokrojone brzoskwinie skórką do spodu. Wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem i jedz póki ciepłe.
Tekst: Redakcja