Ciasto śliwkowe z jagodami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godz. Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Jeśli nie chcesz, aby z jagód w trakcie pieczenia wyciekł sok, zmieszaj jagody z łyżeczką mąki ziemniaczanej (na szklankę owoców). To utrzyma jagody w ryzach.

Weź:
•2 łyżki miękkiego masła
•pół szklanki cukru
•2 jajka
•pół szklanki mleka
•szklankę mąki
•łyżeczkę proszku do pieczenia 
•szczyptę soli
•2 szklanki jagód
•10 śliwek
•cukier puder do posypania

Masło utrzyj na puszysty krem z cukrem i jajkami. Ciągle mieszając, dodawaj na zmianę mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu dorzuć połowę jagód i delikatnie wymieszaj. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Przekrojone na pół śliwki rozłóż na cieście, na wierzchu rozsyp resztę jagód. Piecz godzinę w 180°C i podawaj posypane cukrem pudrem.

Tekst: Eliza Otto, Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Stockfood/free