Ciasto poziomkowe z galaretką
Weź na ciasto:
•kostkę masła
•¾ szklanki cukru
•szczyptę soli
•4 jajka
•1 ¹∕³ szklanki mąki pszennej
•łyżeczkę proszku do pieczenia
Weź na wierzch:
•pół kilo poziomek
•opakowanie galaretki owocowej
•opakowanie serka mascarpone
•pół szklanki śmietanki kremówki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieraj, aż będzie puszyste, w trakcie dodawaj stopniowo cukier i jajka. Następnie wsyp mąkę z proszkiem i solą, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Blachę wyłóż papierem i wlej ciasto. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Ubitą na sztywno śmietanę wymieszaj z mascarpone. Wyłóż krem na zimne ciasto, wygładź, wysyp poziomki i zalej galaretką. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, żeby galaretka zastygła.
Tekst: Redakcja
Zdjęcia: Bulls Press, Stockfood/Free